מתוך כתבה ב – TheMarker | TheMarker Labels   פורסם ב-26.05.21 נכתב ע"י לירון גולן וניבה שור

אט אט מתחיל העולם התעשייתי להבין: בעידן המתקדם של היום דרושה יכולת התייעלות חכמה לצורך חיסכון בכסף ובמשאבים. התייעלות אנרגטית בתעשייה יכולה להביא להפחתה בפגיעה הסביבתית ולשמור על העולם שבו אנחנו חיים, זאת לצד משבר האקלים שמחריף מדי שנה.

"להערכתנו אנרגיה, מים וסביבה יהיו שלושת מישורי הפעילות של השוק הישראלי בעתיד הקרוב. פעילויות אלו דורשות טכנולוגיה וציוד. אנחנו ברדיון בוחנים את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר ומנסים לבנות תשתית כדי לייצג וליישם אותן בישראל", מסביר משה צ'רניץ, מנהל תחום פרויקטים ותעשייה ברדיון.

ניצול חום שיורי – צ'ילר מונע על ידי טורבינת קיטור בפרויקט אלון תבור
ניצול חום שיורי – צ'ילר מונע על ידי טורבינת קיטור בפרויקט אלון תבור

"אנחנו מספקים ציוד לפרויקטים גדולים בתעשייה בשלושת התחומים שהוזכרו. לדוגמה, בתחום האנרגיה אנחנו מספקים ציוד מסתובב, מנועים, מחליפי חום ואף תחנות כוח מושלמות (למפעלים בהם הוחלט על יצור חשמל פרטי המשתלב עם רשת החשמל הארצית).

בתחום המים אנו מספקים טכנולוגיות הינע, מדידת ספיקות והחלפת חום (מתקני התפלה) ובתחום הסביבה באפשרותנו לספק מערכי הפרדה, טיפול בפסולת, ציוד טיפול בפליטות מזהמים, מערכי יבוש ואף תחנות כוח וחום מבוססות ביוגז או ביו מסה".

ניצול חכם של מערכות גנרציה

אם פעם, לדוגמה, ייצור חשמל היה מתבצע באמצעות שריפת פחם או סולר, כיום ההתמקדות היא בגז טבעי ובאנרגיות מתחדשות כמו שמש ורוח. גם כאן נכנסת רדיון לתמונה עם הציוד שביכולתה לספק.

"יש מושג שנקרא קו-גנרציה", מסביר משה, "הכוונה לשימוש שניתן לעשות בחום שנפלט במהלך ייצור חשמל משריפת הדלק, לצורך ניצול מיטבי של כלל המערכת ולשימושים נוספים. דוגמא טובה לכך היא השימוש בחום הנפלט להפקת קיטור (לטובת בישול או פסטור).

 

תחנות כוח וחום מושלמות – גז טבעי וביוגז
תחנות כוח וחום מושלמות – גז טבעי וביוגז צילום: באדיבות חברת ETW Energietechnik GmbH

"אפשרות נוספת להתייעלות היא מערכת המכונה 'טרי גנרציה'. משמעותה שילוב של יכולות קירור, חימום וכוח כאשר כולן ניזונות מאותו מקור אנרגיה. רדיון לקחה חלק בפרויקט טרי-גנרציה 'אלון תבור' בצפון. שם מופעלת תחנת כוח (ייצור חשמל) בה נעשה שימוש בחום שיורי (קיטור) לצורכי חימום. בנוסף, סיפקנו צ'ילר המונע גם הוא על ידי קיטור. החום השיורי שנפלט מתחנת הכוח בצורת קיטור, נוצל להפעלת צ'ילר קירור בסדר גודל תעשייתי. במתקנים קטנים יותר באפשרותינו ליישם את יכולות הקירור בעזרת צ'ילרים ב'שיטת ספיגה'".

דרך נוספת לניצול אנרגטי חכם אותה החברה מקדמת, היא טכנולוגיה היודעת לנצל חום שיורי בטמפרטורה נמוכה להפקת חשמל, תוך שימוש במעגלי ORC – Organic Rankine Cycle. אלו מכונות המסבות חום בטמפרטורות נמוכות (החל מ-70 מעלות C) להנעה של גנרטור בדומה לנעשה באמצעות טורבינות קיטור. פרויקט ראשון בישראל כבר מתבצע בימים אלו. בפרויקט מסוג זה, רדיון מציעה לרכז עבור הלקוח חבילה מושלמת הכוללת את אספקת הציוד, עבודות ההתקנה והפעלת המתקן.

"המטרה שלנו היא להתאים את הטכנולוגיות השונות כך שיענו לצרכי הלקוח, במטרה לייעל את הניצול האנרגטי של מפעל או מתקן", מדגיש משה, "באפשרותנו לעשות את השילוב הנדרש בין טכנולוגיות שונות ולהציע פתרון כולל לסוגיות אותן מעלה הלקוח. לעיתים יש ענין בטיפול לייעול מערכת אחת בלבד כגון מערכת הקירור, ולעיתים יש שרוצים לייעל את המפעל כמכלול ומחפשים שילוב בין מערכות שונות. לרוב, כשמדובר במפעלי תעשיה כמו מפעלי מזון, מפעלים כימיים, מרכזי אנרגיה או בתי זיקוק, אנחנו נכנסים לתמונה".

 

יחידות להפקת חשמל – ביומסה
יחידות להפקת חשמל – ביומסה צילום: באדיבות חברת VOLTER

הקו המנחה ברדיון הוא לא להתחרות ביצרנים מקומיים, להעדיף לתמוך בתעשייה הישראלית ולשלב, עד כמה שאפשר, ציוד וטכנולוגית עם פיתוח מקומי.

"התיעלות אנרגטית משתלמת מאד אך דורשת ראיה ארוכת טווח, זמן והשקעה. לעומתן ההשקעות בטיפול בפסולת, רעש, או פליטות הינן הכרח, אך לצערנו מגיעות לרוב רק לאחר התערבות רגולטרית. רדיון מכוונת פעילתה כך שתוכל לתת לתעשיה מענה טכנולוגי, הן לכדאיות הכלכלית (התיעלות), והן לנדרש (אחריות סביבתית)", מסכם משה צ'רניץ.

Print Friendly, PDF & Email